Zorg Nieuws

Winkels, sportclubs en kappers weer open per zaterdag 15 januari

2 dagen 15 uur ago
Voor sport, beoefening van kunst en cultuur, contactberoepen, detailhandel en onderwijs in Nederland is vanaf zaterdag 15 januari 2022 weer meer mogelijk. Het kabinet heeft besloten dat winkels, sportclubs, muziekscholen en contactberoepen zoals kappers weer open kunnen. Er geldt ook een aanscherping voor het dragen van een mondkapje. Het snel toenemende en hoge aantal besmettingen met de omikronvariant maakt het noodzakelijk om de sluiting van andere locaties voort te zetten. Op dinsdag 25 januari besluit het kabinet opnieuw of er meer kan.

‘Doe iets aan de vinkjescultuur als je veerkrachtige zorgprofessionals wil’

4 dagen 15 uur ago
Er worden veel programma’s bedacht om zorgprofessionals weerbaar te houden. Te vaak is daarbij niet aan deze professionals gevraagd wat zij nodig hebben. De projecten doen bovendien te weinig aan de omstandigheden waarin wordt gewerkt, zoals de overdaad aan kwaliteitsregistraties.
Samira Ahli

NAH+-netwerk: van doorschuifcultuur naar multidisciplinaire aanpak

4 dagen 18 uur ago
Jarenlange zoektochten naar de juiste woonplek of twintig keer afgewezen worden door zorgaanbieders. ‘Mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel en complexe problematiek vallen vaak tussen wal en schip’, aldus klinisch psycholoog Jaap van der Pol. Om deze doelgroep sneller de juiste zorg op de juiste plek te bieden, is een landelijk netwerk opgetuigd waarin de specialistische ggz, de gehandicaptenzorg en de vvt samenwerkt.
Laura van Elst

LUMC vecht besluit kinderhartchirurgie juridisch aan

5 dagen 18 uur ago
Het LUMC is verbijsterd door het dreigende vertrek van kinderhartchirurgie. LUMC-bestuursvoorzitter Douwe Biesma vindt dat de kindergeneeskunde totaal uit het lood geslagen raakt en bereidt juridische stappen voor. ‘Als het nodig is, gaan we zeker naar de rechter.’
Bart Kiers

VGZ: ‘Telemonitoring is de toekomst’

5 dagen 22 uur ago
De doelstelling die Coöperatie VGZ met haar partners had voor 2020 was om telemonitoring op te zetten voor twee patiëntgroepen: hartfalen en COPD. Het zijn meer dan veertien patiëntgroepen geworden. Nathalie van de Louw, innovatiemanager bij Coöperatie VGZ, licht toe wat daarbij komt kijken.
Sytse Wilman

Inhaalzorg als testcase voor samenwerking zelfstandige klinieken en ziekenhuizen

6 dagen 20 uur ago
De samenwerking tussen zelfstandige klinieken en ziekenhuizen moet de komende jaren verbeteren om de schaarse middelen in de zorg op de juiste plek te krijgen, vinden medisch directeur van Bergman Clinics Ivo Buchholz en zijn collega Jan-Paul Roovers, directeur wetenschap en innovatie.
Simon Broersma

Stoffen mondkapje al taboe in vier op de tien ziekenhuizen

6 dagen 22 uur ago
Vier op de tien ziekenhuizen vragen of verplichten bezoekers op eigen initiatief al om alleen nog maar medische mondneusmaskers te dragen in de binnenruimtes, blijkt uit een rondgang van Zorgvisie langs de ziekenhuizen voorafgaand aan het OMT-advies. Een medisch mondkapje is bewezen effectief tegen verspreiding van de omikronvariant, aldus de ziekenhuizen
Wilbert Zuil

Kunst als veelzijdige allemansvriend van de zorg

1 week 2 dagen ago
Van taboes bespreekbaar maken en de werktevredenheid vergroten tot het verbeteren van diagnostische skills. Kunst blijkt een veelzijdige allemansvriend te zijn. Een overzicht van gesprekken met bestuurders in de cure en care.
Laura van Elst

‘Landelijke regie voor digitale gegevensuitwisseling ontbreekt’

1 week 3 dagen ago
Het zorginformatielandschap is hopeloos gefragmenteerd en verouderd. De nieuwe minister van VWS moet een ambitieus tijdpad opstellen, deadlines stellen, handhaven en desnoods boetes uitdelen, vindt Jan Hazelzet. ‘Veldpartijen doen al tien jaar niets.’
Bart Kiers

Zorgtechnologie staat bij Triade Vitree hoog in het vaandel

1 week 3 dagen ago
Zichzelf aanmelden voor een activiteit, informatie zoeken en na een uitje de foto’s bekijken op het digitale planbord. Hiermee krijgen cliënten met beperkingen bij Triade Vitree meer regie over hun eigen leven. ‘Eigen regie sluit naadloos aan op onze visie,’ zegt bestuurder Didier Dohmen. ‘En het past goed in ons innovatieve beleid waarin we de zorg toekomstbestendig willen maken met digitale toepassingen, automatisering en robotisering.’
Edith Tulp

‘Investeer in je leiderschap en laat je goed opleiden’

1 week 4 dagen ago
Op relatief jonge leeftijd maakte Ymke Fokma de overstap naar een directiefunctie in de zorg. Een bewuste keuze waar ze nog altijd zeer over is te spreken. Sinds een maand is ze aan de slag als lid raad van bestuur in het Antoni van Leeuwenhoek en komt alles wat ze tijdens haar carrière heeft geleerd samen.
Lennard Bonapart

Kennemerhart start traineeship voor jong talent

1 week 4 dagen ago
De juiste teamleider op de juiste plek is binnen Kennemerhart regelmatig de uitdaging. Sollicitanten zitten aan het einde van hun carrière of zijn getalenteerde en gedreven academici met te weinig vlieguren. Om jong talent binnen te halen en hen tegelijkertijd niet als ‘snotneus’ voor de leeuwen te gooien, lanceerde Kennemerhart een traineeship voor leidinggevenden.
Laura van Elst