Zorg Nieuws

De ministeries van VWS en Buitenlandse Zaken ondertekenen samen met ruim 20 partijen Global Health Pact

2 dagen 1 uur ago
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Directeur-Generaal Internationale Samenwerking Pascalle Grotenhuis van Buitenlandse Zaken en ruim 20 partijen slaan de handen ineen om hun inzet op het gebied van mondiale gezondheid te versterken. Op 28 september 2023 is daartoe de Global Health Hub Nederland gelanceerd. Om de samenwerking verder kracht bij te zetten hebben zij ook het Global Health Pact ondertekend.

Nieuw pneumokokkenvaccin voor kinderen vanaf 2024

2 dagen 6 uur ago
Eerder dit jaar adviseerde de Gezondheidsraad om gebruik te maken van een nieuw pneumokokkenvaccin voor kinderen, het zogenoemde PCV13 of PCV15. De inzet van een van deze vaccins behaalt meer gezondheidswinst tegen pneumokokken dan het huidige vaccin. Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) neemt het advies van de Gezondheidsraad over en is erin geslaagd hiervoor het benodigde geld vrij te maken. Dit houdt in dat vanaf de zomer van 2024 de eerste kinderen naar verwachting worden gevaccineerd met een van deze nieuwe, betere vaccins.

Regionaal samenwerken vraagt om meer dan een structuur

4 dagen 7 uur ago
In dit artikel geven we je een voorbeeld van de regio Rotterdam Rijnmond, waar een bestaande samenwerking is op het gebied van digitalisering en een gezamenlijke projectenkalender. Martin Kalshoven (Erasmus MC), Maarten Wittop Koning (Stichting RijnmondNet) en Herbert Fetter (Morgens) beschrijven de aanpak in de regio, de succesfactoren en wat de volgende stappen zijn. Martin […]
Morgens

VWS organiseert op 2 oktober internationale conferentie Defeating Dementia

4 dagen 17 uur ago
Het aantal mensen met dementie neemt wereldwijd in rap tempo toe. Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) lijden er op dit moment 55 miljoen mensen aan de ingrijpende ziekte en is de verwachting dat dit tot 2050 stijgt tot 139 miljoen. Op maandag 2 oktober 2023 organiseert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) daarom de internationale conferentie ‘Defeating Dementia’.

Philips: zonder open systemen prijs je jezelf uit de markt

5 dagen ago
“Als een ziekenhuis onderzoekt met welke firma ze verder gaan, zijn open systemen gewoon een standaardeis", vertelt Bert van Meurs van Philips. "En dan kun je als leverancier niet zeggen dat je extra moet betalen. Dat kan niet.
Wilbert Zuil

Cees van Boven: ‘Onvoldoende subsidie voor zorgwoningen’

5 dagen 1 uur ago
Woonzorg Nederland vraagt het kabinet om manoeuvreerruimte bij de nieuwe subsidieregeling voor (verpleeg)zorgwoningen. De subsidie is ook niet hoog genoeg. Bestuursvoorzitters Cees van Boven is bang dat woningbouwcorporaties hierdoor eerst beginnen met de bouw van 'gewone' huurwoningen.  
Suzanne Bremmers

Campagne Eén tegen eenzaamheid richt zich voor het eerst op iedereen die met eenzaamheid te maken heeft

5 dagen 11 uur ago
Bijna de helft van de volwassen Nederlanders voelt zich weleens eenzaam. Dit is een toename van 10% in tien jaar tijd. Bijna 1 op de 7 mensen voelt zich zelfs erg eenzaam, blijkt uit de Gezondheidsmonitor 2022. Niet alleen ouderen kunnen te maken krijgen met eenzaamheid. Het kan iedereen overkomen. Van jong tot oud. Daarom richt de campagne Eén tegen eenzaamheid zich voor het eerst op alle mensen die zich weleens eenzaam voelen. De campagne start vandaag en moedigt mensen aan om met een klein gebaar of een kleine stap iets aan het gevoel van eenzaamheid te doen. Bij zichzelf of een ander. 

‘Samen beslissen is teamsport’

1 week 1 dag ago
Samen beslissen moet volgens het Integraal Zorgakkoord (IZA) per 2025 geborgd zijn in alle zorgdomeinen. Ondanks de ambities, blijkt de praktijk weerbarstig. Haske van Veenendaal, expert gedeelde besluitvorming, onderzocht hoe zorgbestuurders, beleidsmakers en zorgprofessionals samen beslissen in de praktijk kunnen bevorderen.
Laura van Elst

Bianca Buurman zet vraagtekens bij sollicitatiebeleid ’s Heeren Loo

1 week 1 dag ago
V&VN zet vraagtekens bij de nieuwe sollicitatieaanpak van gehandicapteninstelling ’s Heeren Loo. “Zij-instroom kan goed werken als nieuwe zorgmedewerkers worden opgeleid tot een diploma”, zegt voorzitter Bianca Buurman. “Maar het is een illusie te denken dat mensen zonder kennis en ervaring binnen een paar weken kunnen meedraaien."
Frits Baltesen

St. Antonius buigt met IZA-transformatieplannen miljoenen euro’s om

1 week 1 dag ago
Het St. Antonius Ziekenhuis is met het IZA-transformatieplan ‘Juiste zorg, juiste plaats, juiste kosten’ door de snelle toets. Met driehonderd projecten op het gebied van verdere digitalisering en samenwerking met de regio speelt het ziekenhuis in totaal 30 miljoen euro aan zorgkosten vrij om de stijgende zorgvraag op te vangen. 
Suzanne Bremmers

Onderzoek naar private equity in de zorg uitgebreid

1 week 1 dag ago
Het onderzoek naar private equity in de zorg wordt uitgebreid om ook te onderzoeken hoe de groei van investeringsfondsen en andere commerciële aanbieders eventueel kan worden tegengegaan. Op aandringen van Kamerleden Omtzigt en Klaver deed demissionair minister Ernst Kuipers deze toezegging.
Wilbert Zuil

Kinderarts Károly Illy: ‘Werken bij een umc is voor mij geen promotie’

1 week 2 dagen ago
Kinderarts Károly Illy is nog niet weg bij Ziekenhuis Rivierenland en hij heeft al plannen om Nederland rookvrij te maken. Als aankomend directeur-bestuurder van het Longfonds wil hij dat elk jaar de tabaksaccijns 10 procent omhoog gaat en tegelijkertijd de stoppen met roken-programma’s veel langer worden vergoed vanuit het basiszorgpakket.
Frits Baltesen

Kwaliteitskompas komt met nieuw meetinstrument

1 week 3 dagen ago
Bij het nieuwe kwaliteitskompas wordt een nieuw meetinstrument meegeleverd om de kwaliteit van bestaan te meten. Het nieuwe instrument ‘dat recht doet aan tellen en vertellen’, wordt met chirurgische precisie ontwikkeld. Voorzitter Lea Bouwmeester: “Het luistert heel nauw, want de kritiek die we hebben gekregen, was terecht.”
Suzanne Bremmers

Michael Rutgers: ‘Alle chronische zorg is mislukte preventie’

1 week 3 dagen ago
Longfonds directeur Michael Rutgers zette tijdens zijn afscheidssymposium ‘De toekomst van gezondheid is nu!’ een krachtige boodschap neer voor de gezondheid van iedereen. “De ontwikkelingen op het gebied van preventie gaan te langzaam, dat kan en moet anders.”
Corine Lutz

Whitepaper – Met een gezonde mond verbetert de kwaliteit van leven sterk

1 week 3 dagen ago
Ouderen kunnen aandoeningen hebben zoals dementie, parkinson, slechthorendheid of een visuele beperking. Daarbij groeit het aantal ouderen met problemen in de mond, want deze groep behoudt steeds vaker zijn eigen tanden en kiezen. Het verlenen van goede mondzorg is dus uitdagender geworden. Bovendien hebben zorginstellingen een overvloed aan prioriteiten, waarvan mondzorg er slechts één is. […]
Vitadent

Nog veel werk aan de winkel voor jeugdzorg

1 week 3 dagen ago
Na een vertraging van anderhalf jaar lag er voor de zomer eindelijk een hervormingsplan voor de jeugdzorg in Nederland. Door onzekerheid rond de plannen van het demissionaire kabinet, dreigt nu ook vertraging bij de uitvoering van de Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028.
Wilbert Zuil

Nurses Know Better: meer werkplezier en betere zorg

1 week 3 dagen ago
De expertise van verpleegkundigen wordt nog onvoldoende benut. Daarom heeft het Groene Hart Ziekenhuis Nurses Know Better gelanceerd. Naast meer werkplezier en minder regeldruk, verbetert het programma de zorg en de samenwerking tussen de arts en verpleegkundige.
Laura van Elst