Zorg Nieuws

Coronavaccinatie ook beschikbaar voor kinderen jonger dan 5 jaar met een medisch hoog risico

3 dagen 11 uur ago
Kinderen jonger dan 5 jaar met een medisch hoog risico hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden door corona dan hun leeftijdsgenoten. Bijvoorbeeld vanwege een hart- of longaandoening of een afweerstoornis. Daarom kunnen zij vanaf 16 januari op uitnodiging van de kinderarts gevaccineerd worden op speciaal aangewezen GGD-locaties. Het gaat om ongeveer 5000 kinderen met een verhoogd medisch risico. Hiermee volgt het ministerie van VWS het advies van de Gezondheidsraad. Voor kinderen van 5 jaar en ouder met- en zonder medisch risico is de coronaprik sinds begin 2022 beschikbaar.

Extra maatregelen voor rookvrije generatie

3 dagen 12 uur ago
Het kabinet wil dat kinderen die nu opgroeien deel zullen uitmaken van de rookvrije generatie. Om dat te bereiken zijn extra maatregelen nodig. E-sigaretten kunnen vanaf 2025 alleen nog worden verkocht in speciaalzaken. Het kabinet heeft dit besloten vanwege zorgen over de groeiende populariteit van e-sigaretten onder jongeren. Ook voor gewone sigaretten en shag wordt de verkoop verder aan banden gelegd, boven op het verkoopverbod voor supermarkten dat vanaf 2024 geldt.

Onwillige houding ecd-leveranciers frustreert aanbieders ouderenzorg

4 dagen 10 uur ago
Zeven bestuurders van zorgorganisaties die avond-, nacht- en weekendzorg (anw) aanbieden, hebben een brandbrief opgesteld. Daarin roepen ze de ict-leveranciers op om in actie te komen, want hun onwillige houding zet de samenwerking tussen de organisaties de voet dwars.
Sytse Wilman

Advocaat waarschuwt: blijf patiënt informeren over eventuele kosten

4 dagen 11 uur ago
De patiënt moet zelf op de hoogte zijn of de polis bij een budgetverzekering een behandeling dekt of niet, oordeelde de rechtbank Oost-Brabant onlangs. Deze uitspraak ontslaat zorgaanbieders echter niet volledig van de verplichting om patiënten van informatie te voorzien over de vergoeding van behandelingen, waarschuwt advocaat Vivian Slotboom van Eldermans|Geerts Advocaten.
Wilbert Zuil

Praktijkvoorbeeld: Intensieve Samenwerking Afdeling in het JBZ 

4 dagen 12 uur ago
Tijd voor verbinding Dankzij de inzet van zorgprofessionals, managers en bestuurders is de zorg-gerelateerde schade en sterfte de afgelopen jaren gedaald. Maar het kan nog beter, want nog steeds sterven onnodig ieder jaar ruim duizend patiënten in ziekenhuizen. Nog meer protocollen, richtlijnen en regels maken de zorg niet veiliger. Door aandacht te besteden aan het […]
wesleyvankruiselbergen

Samenwerken rond zorgpersoneel: niet alles mag

4 dagen 12 uur ago
Werkgevers mogen samenwerken als antwoord op de krapte op de zorg-arbeidsmarkt. Deze samenwerking mag echter niet ten koste gaan van de positie van zorgmedewerkers. Afspreken elkaar personeel niet over te nemen, is niet toegestaan.
Carina van Aartsen

Subsidieregeling ministerie van VWS voor innovatie in pandemiebestrijding

4 dagen 13 uur ago
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft mogelijk gemaakt dat per 1 december 2022 een subsidieregeling van Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland van € 8 miljoen voor kennisinstellingen geopend wordt. Doel van de subsidieregeling is het naar de markt brengen van technieken die kunnen leiden tot snellere ontwikkeling van vaccins en geneesmiddelen in een toekomstige pandemie.

Eerst een thuis centraal in Nationaal Actieplan Dakloosheid

4 dagen 13 uur ago
Ieder mens heeft recht op een veilige en betaalbare plek om te wonen. Daarom presenteert staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) samen met ministers Schouten (Armoedebeleid) en De Jonge (Volkshuisvesting) maandag 5 december het Nationaal Actieplan Dakloosheid: Eerst een Thuis. Voor het plan wordt € 65 miljoen uitgetrokken, bovenop de reguliere € 385 miljoen die gemeenten ontvangen voor de maatschappelijke opvang. Het plan moet er voor zorgen dat in 2030 dakloosheid is beëindigd, waaraan Nederland zich heeft gecommitteerd door het ondertekenen van de Lissabon Verklaring.

Ook zorgbestuurders kunnen persoonlijk aansprakelijk zijn

4 dagen 15 uur ago
Bij juridische aansprakelijkheid maken we onderscheid tussen 4 soorten: civielrechtelijke aansprakelijkheid tuchtrechtelijke aansprakelijkheid bestuursrechtelijke aansprakelijkheid strafrechtelijke aansprakelijkheid Voor elk type gelden andere omstandigheden waarin een zorgbestuurder persoonlijk aansprakelijk kan worden gesteld. In het whitepaper ‘Persoonlijke aansprakelijkheid van zorgbestuurders’ brengen we voor deze rechtsgebieden de risico’s in kaart en leggen we uit hoe u deze minimaliseert […]
wesleyvankruiselbergen

AI voor mensen met dementie: ‘Co-design is key’

5 dagen 9 uur ago
Het nieuwe jaar staat weer voor de deur, tijd voor reflectie. In Het jaar van blikken bestuurders en experts uit verschillende zorgbranches terug op 2022. Wijnand IJsselsteijn, hoogleraar en directeur van het Expertise Centrum Dementie & Technologie, bijt het spits af. Hij vertelt over nieuw onderzoek naar persoonsgerichte dementiezorg middels kunstmatige intelligentie. ‘Warme technologie heeft in 2022 een groeispurt gemaakt.’
Laura van Elst

Zelfredzaamheid versus kosteneffectieve preventie

5 dagen 9 uur ago
Het is wat iedereen wil: zorg en zorgkosten voorkomen. Maar in de praktijk leidt het tot politieke onenigheid. De stroeve invoering van PrEP laat zien waarom het zo moeilijk is om zorgkosten te verminderen.
Sterre ten Houte de Lange

Samenwerking Gelderse ziekenhuizen leidt tot forse instroom FZO-beroepen

5 dagen 13 uur ago
Zeven ziekenhuizen in Midden- en Zuid-Gelderland werken nauw samen aan het opleiden voor FZO-beroepen, zoals operatieassistenten en IC-verpleegkundigen. Daarmee willen de ziekenhuizen een regionale balans creëren tussen vraag en aanbod. Twee jaar na dato is de FZO-beroepeninstroom in deze regio met 30 procent toegenomen.
Laura van Elst

Zorgpersoneel kan stad Amsterdam niet meer in

5 dagen 13 uur ago
Amsterdam is steeds onbereikbaarder voor zorgpersoneel. Daarom wordt nu met de gemeente Amsterdam besproken hoe daar wat aan gedaan kan worden. 
Suzanne Bremmers

LHV stelt stemming over het IZA uit

6 dagen 12 uur ago
Op de agenda van de vergadering op 29 november staan de randvoorwaarden die nog nodig zijn om tot ondertekening te komen. De stemming is uitgesteld tot 15 december.
Carina van Aartsen

Acht nieuwe toppers accrediteren zorgbestuurders

1 week ago
De vereniging van zorgbestuurders voorziet een stijging van het aantal zorgbestuurders dat zich vrijwillig laat accrediteren. Momenteel staan 580 bestuurders in het openbare accreditatieregister van de NVZD.
Carina van Aartsen

Dick Veluwenkamp: ‘Urgentie ontbreekt bij uitvoering IZA-afspraken ggz’

1 week ago
De randvoorwaarden ontbreken voor de uitvoering van de afspraken voor de ggz in het integraal zorgakkoord (IZA). Er zitten weeffouten in de nieuwe ggz-bekostiging, de financiering van preventie schiet tekort en de aanpak van administratieve lasten hapert. Meer tempo is nodig, vindt Arkin-bestuurder Dick Veluwenkamp.
Bart Kiers